Workshop Barokdans: Menuet & Jig

Festival Oude Muziek Utrecht 2015:
> ma 31 aug 10.00-12.00 uur, UCK – Workshop barokdans: Pavane & Galliard
> di 1 sep 10.00-12.00 uur, UCK – Workshop barokdans: Contredanse & Hornpipe
> ma 2 sep 10.00-12.00 uur, UCK – Workshop barokdans: Menuet & Jig

 

31 augustus 2015

50-Rachel-Farr-dansworkshop-2-sep-580x260

Koningin Elizabeth I was beschermvrouwe van de kunsten en de Engelse muziek kende tijdens haar regeringsperiode een buitengewoon rijke bloei. Bovendien was ze verzot op dansen. Er wordt gezegd dat de volta haar favoriete dans was en dat zij deze graag met Robert Dudley, Earl of Leicester, mocht beoefenen. Tijdens deze workshop danst u de Elizabethaanse pavane en galliarde op muziek van Dowland en tijdgenoten.

1 september 2015

30-Rachel-Farr-dansworkshop-31-aug-580x260

In Purcells tijd was het niet ongewoon om populaire melodieën uit theater en opera te gebruiken voor andere doeleinden. Zo vond de gegoede burgerij het een aangename bezigheid om op deze muziek contradansen in balzalen te dansen. Een bekende bron voor dit repertoire is Playfords The English Dancing Master, dat talloze choreografieën bevat. Tijdens deze workshop danst u uit deze collectie The Hole in the Wall op muziek van Henry Purcell.

2 september 2015

40-Rachel-Farr-dansworkshop-580x260

De opera’s van Purcell zoals Dido and Aeneas en The Fairy Queen vormden in de 17de en 18de eeuw belangrijk bronmateriaal voor populaire dansen. Choreografieen op zijn muziek werden in 1711 gepubliceerd in een bekende verzameling van dansmeester Edmund Pemberton. In deze workshop leert u onder leiding van barokdansspecialiste Rachel Farr dansen op Mr. Holt’s Menuet & Jig.

 

 

Zangeres en danseres Rachel Farr is opgeleid aan zowel de Royal Academy of Dancing als Trinity College (London), Fontys Conservatorium (Tilburg) en aan de Universiteit Utrecht. Haar gezongen repertoire, als solist en als koorlid, reikt van de middeleeuwen tot nu. Tevens danst zij repertoire van de renaissance tot en met de vroege negentiende eeuw. Zij geeft dansles aan o.a. studenten van het Conservatorium van Amsterdam, alsmede workshops en cursussen dans. Zij maakt ook choreografieën voor barok opera producties. In 2006 richtte ze het Aeolus Barok Ensemble op en sinds 2013 is zij lid van het Klemisch Consort Berlin.